12 tips om uw MKB bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen.

cyberattacks MKB tips over beschermen

Als MKB bedrijf dat data van en voor klanten verwerkt, is het van cruciaal belang om de nodige maatregelen te nemen om uw bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen. In dit artikel geven we tips die u kunt gebruiken om uw bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen.

 1. Beveilig uw netwerk

Zorg ervoor dat uw netwerk goed is beveiligd door middel van firewalls en beveiligingssoftware. Zoals up to date Anti-Malware en viruscanners. Zorg er ook voor dat uw netwerk regelmatig wordt gecontroleerd op kwetsbaarheden(zie ook de NCSC beveiligingsadviezen) en dat eventuele problemen onmiddellijk worden aangepakt. Maak indien mogelijk gebruik van Intrusion Detection maar doe ook een regelmatige verificatie van loggings bijvoorbeeld.

 1. Gebruik sterke wachtwoorden en multifactor authenticatie

Een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om uw bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen is het gebruik van sterke wachtwoorden. Zorg ervoor dat u en uw medewerkers sterke wachtwoorden gebruiken en dat deze regelmatig worden gewijzigd. We raden aan om voor toegang tot kritische bedrijfsapplicaties multifactor authenticatie te gebruiken waarbij naast login naam en password ook eenmalige codes via SMS worden verstuurd en van een authenticator gebruik wordt gemaakt.

 1. Encryptie van gegevens

Encryptie van gegevens is een must voor elk bedrijf dat gevoelige informatie verwerkt. Gevoelige informatie is in dit geval een breed begrip. Naast persoonsgegevens gaat het ook om financiële gegevens of bedrijfsgeheimen bijvoorbeeld welke u niet wilt delen met concurrenten. Zorg ervoor dat alle gegevens die u verwerkt, zoals persoonlijke informatie en financiële gegevens, worden versleuteld. Dit betekent dat als de gegevens worden gestolen, de dieven deze niet kunnen lezen.

 1. Back-up van gegevens

Het is belangrijk om regelmatig back-ups te maken van alle gegevens die u verwerkt. Zorg ervoor dat uw back-ups op een veilige locatie worden bewaard en dat ze kunnen worden hersteld in geval van een ramp. Ook deze backups zelf moeten zijn versleuteld zodat misbruik kan worden voorkomen.

 1. Training van medewerkers

Het is belangrijk dat uw medewerkers op de hoogte zijn van de risico’s van cyberaanvallen en hoe ze deze kunnen voorkomen. Zorg ervoor dat uw medewerkers getraind zijn in veiligheidsprotocollen en dat ze op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity. Wees met name alert op zogenaamde phishing mails waarin de afzender zich voordoet als klant of als collega en om inloggegvens vraagt. De meeste succesvolle cyberaanvallen beginnen op deze wijze. Er zijn altijd medewerkers die even niet oplettend zijn en de link openen in een phishingmail waardoor het kwaad kan geschieden.

 1. Beperk de toegang tot gegevens

Beperk de toegang tot gegevens tot alleen die medewerkers die deze nodig hebben om hun werk te doen. Op deze manier minimaliseert u de kans dat gevoelige informatie wordt gestolen of verloren gaat. Zorg daarnaast ook dat er zo min mogelijk keuze opties in applicaties aan staan.

 1. Updaten van software.

Zorg ervoor dat u regelmatig alle software die u gebruikt bijwerkt naar de nieuwste versies. Dit omvat niet alleen uw beveiligingssoftware, maar ook uw besturingssysteem, webbrowsers en andere toepassingen die u gebruikt. De meest succesvolle cyberaanvallen maken eveneens gebruik van achterstallig onderhoud.

 1. Beheer uw mobiele apparaten

Mobiele apparaten kunnen een zwakke schakel zijn in uw cybersecurity-verdediging. Zorg ervoor dat u regels opstelt voor het gebruik van mobiele apparaten, zoals het gebruik van beveiligde wachtwoorden en het instellen van schermvergrendelingen. Dit geldt ook voor laptops en PC’s. Denk hierbij aan Clean desk en locked screens.

 1. Stel een reactieplan op

Als uw bedrijf wordt getroffen door een cyberaanval, is het belangrijk om een reactieplan te hebben. Dit plan moet de stappen beschrijven die moeten worden genomen om het incident te melden en de schade te beperken.

 1. Monitoring en evaluatie

Het is belangrijk om uw cybersecurity-protocollen regelmatig te monitoren en te evalueren om ervoor te zorgen dat deze effectief zijn en om eventuele zwakke plekken te identificeren. Voer regelmatig penetratietests en beveiligingsaudits uit om ervoor te zorgen dat uw beveiligingssystemen en -processen up-to-date zijn. Eveneens bestaan er online tools om uw website te checken op veiligheid bijvoorbeeld.

 1. Verzekering

Overweeg om een ​​cyberverzekering af te sluiten om uw bedrijf te beschermen tegen de financiële gevolgen van cyberaanvallen. Deze verzekeringen bieden dekking voor kosten zoals herstelkosten, juridische kosten en verlies van inkomsten als gevolg van cyberaanvallen.

 1. Bewustzijn en educatie van klanten

Uw klanten zijn ook een belangrijke factor in het voorkomen van cyberaanvallen. Zorg ervoor dat uw klanten op de hoogte zijn van de risico’s van cyberaanvallen en hoe ze deze kunnen voorkomen. Dit kan door middel van educatie, het verstrekken van richtlijnen en advies, en het gebruik van veilige gegevensverwerkingssystemen.

Samengevat: het beschermen van uw bedrijf tegen cyberaanvallen vereist een proactieve en doordachte aanpak. Het is belangrijk om de nodige maatregelen te nemen om uw netwerk te beveiligen, sterke wachtwoorden te gebruiken, gegevens te encrypten en regelmatig back-ups te maken. Zorg ervoor dat uw medewerkers getraind zijn in veiligheidsprotocollen en dat uw software up-to-date is. Bewustzijn van klanten en een reactieplan voor het geval van een cyberaanval zijn ook van cruciaal belang. Door deze stappen te volgen, kunt u uw bedrijf beschermen tegen cyberaanvallen en de veiligheid van uw gegevens waarborgen.